Hej Gabriela,
Tack så mycket för din inpirerande blogg! Jag skulle vilja höra om du har några tips att ge mig. Jag väntar barn och har haft lite långt järnvärde de senaste gångerna. Finns det något “naturligt” jag kan ta? Får ont i magen av järntabletterna på apoteket. Hur gör jag för att förebygga bristningar? Tack på förhand”

Grattis till den väntande bebisen!
Järnvärdet är något som ofta kan gå ner då man är gravid. Blodet blir ju mer utspätt. En matsked nyponpulver och en tesked brännässla, brukar finnas på hälsokost och vi har det också.  Du kan blanda i en grönsmoothie eller om du känner dig lite lat och inte är så kräsen blanda i lite vatten, rör om och svälj 🙂 När du väljer järntabletter titta då efter organisktjärn.  Jag brukar också rekommendera att man börjar äta probiotika när man blir gravid (gärna alltid för den delen)  och minst tre månader efter förlossning.

Förebygga bristningar: Har kan oljor som du smörjer din mage och lår med. Oljor som är bra är Arganolja, mandelolja, nyponfröolja (gärna blandade).   Oljorna hjälper att återställa hudens spänst genom att stimulera cellförnyelsen, den stärker också kollagenet. Det är också bra att använda så länge man ammar. Massera magen mjuk medsols, kan också vara bra med massage då man lätt blir förstoppad. Tänk på att ha lite vatten på handen när du masserar in oljan så att den verkligen gr in i huden. Man kan vara lite försiktig med eteriska oljor då man väntar barn. En japansk studie visar att aromamassage verkligen har en positiv inverkan på nyblivna mödrar. Både fysiskt som mentalt och är bra för samspelet mellan mamma och bebis. 
Invärtes så kan man stötta sitt kollagen med att äta rikligt med c-vitamin och zink något som kollagenet ”armeringsjärnet” gillar 🙂 e-vitamin är super viktiga för kollagent. 
Hoppas att jag kunnat vara till någon hjälp.
Kram Gabriela och bästa lyckönskingar!