Aromaterapi är något som ligger mig varmt om hjärtat. Vera på Ecomuffin bad mig berätta lite om det och utbildningar.  Så håll i er nu, risken finns att jag går i gång och texten blir lång 😉

Aromaterapi skulle förenklat kunna kallas doftterapi, genom näsan och eller huden. Vad är det då för dofter som används i aromaterapi? Jo, eteriska oljor. Eteriska oljor kommer från grekiskans aither som betyder luft, luftig, flyktig översinnlig. Utvinns ur blommor, blad, rötter, frukter och är minst 50 ggr starkare än sin ursprungsväxt. De eteriska oljorna bildas i särskilda körtel-celler i växternas blad, blommor, frukter etc. Även barken och veden kan innehålla flyktiga oljor. Olika delar av samma växt ger olika slags eteriska oljor. Om man tittar på ett tallbarr i ett bra förstoringsglas kommer man att se små små droppar på barren, det är den eteriska oljan. Det kemsika innehållet varierar också beroende på var plantan växt.

Intressant tycker jag är att vi är oftare överkänsliga på den syntetiska varianten än originalet. Kan möjligtvis bero på att man bara tagit en del hur en helhet.

Vi i Sverige har inte kommit så långt vad det gäller aromaterapi, i England och Frankrike så är det sjukhuspersonal som arbetar med dessa oljor.  Jag har ju som en del av er vet, kontaker i Spanien som också har kommit mycket längre inom aromaterapi och jag går på utbildning där för Alqvimia. Det satsas mer på forskning där om eteriska oljor.

Eteriska oljor är antivirala, antibakteriella och antifungala,  det vill säga att det är verksamt mot virus, bakterier, svamp.

Naturligtvis så  vi upplever dofter olika (precis som dofter reagerar olika på vår hud)  men egentligen så handlar det om kemi (ej att blandas ihop med något kemikaliskt/syntetiskt). Eteriska oljor är uppbyggda av aromatiska kolväten och är då programmerade på olika sätt. Det finns eteriska oljor av sämre och bättre kvalité och det beror på vilken kvalité råvarorna har. Om jag från ett märke måste använda 5 droppas av en viss eterisk olja kan jag behöva bara en för att få effekt med en annan. Även här måste man se upp med dålig kvalité då man ibland använder lösningsmedel för att få ut så mycket som möjligt.

Doftsinnet är väldigt nära förbundet med den del av hjärnan som hanterar känslolivet, Luktsinnet har en mycket unik och intressant egenskap: alla andra sinnesintryck passerar en filtreringsprocess i hjärnan som styrs av talamus. Det är en process som hjälper oss att stänga ute sinnesintryck som är meningslösa eller överflödiga. Men luktsinnet  går förbi talamus direkt till hjärnans limbiska system som styr minne och känslor.  Nerverna från näsan löper direkt till ett primitivt ­område i hjärnan, som kallas limbiska systemet. Det har med grundläggande känslor som hunger , rädsla, sexualdrift  och minnet att göra.  Därför kan en doft plötsligt kan framkalla ett minne från en upplevelse t.ex. barndomen eller en resa. Det räcker med att en doft når oss så aktiveras känslocentrum automatisk.  Kvinnor är bättre på att skilja på och minnas dofter och har lättare att beskriva doft upplevelser. Allra bäst på det är vi vid ägglossning 😉 go figure…

Det räcker med att en doft når oss så aktiveras känslocentrum automatisk.  Vi påverkas av dofter vi inte ens märker!