gabriela-i-radgivningPerioral dermatit är en hudåkomma som är ganska vanlig. Senaste gången jag var i Stockholm och makeade på Åhléns träffade jag fyra kvinnor som hade denna åkomma och jag ser den nästan dagligen på Turkos. Får också många frågor om PD, så här kommer mina tips och råd.

Googla så får ni se bilder på hur det kan se ut. Det är små röda utslag (papler och pulster) som ofta börjar med röda utslag runt munnen, en bit ned på hakan och ibland ut på kinderna. Ibland kan utslagen sitta runt ögonen, därav namnet. Perioral dermatit (peri = runt omkring, oral = mun, dermatit = inflammation i huden). Utslagen utvecklas till små knottror och i porerna bildas små varblåsor. Utslagen kan klia och/ eller svida- bränna lite. Huden kan också fjälla lätt. Typiskt för perioral dermatit är att man har ett område närmast läpparna som inte är påverkat, där området  kan verka vitt när man jämför med det röda området.  PD anses vara en undergrupp till Rosacea. Ofta får man finacea gel eller en antibiotika behandling, tetracyklintabletter en del behandlas år ut och in vilket inte alltid är så lyckligt. Ger tyvärr ganska ofta tillfälliga resultat och störd tarmflora. Många läkare rekommenderar nollbehandling för ansiktet och det brukar innebära ingen hudvård alls. Det är ofta en torr hud och då kan den behandlingen kännas väldigt jobbig och ibland kanske inte det bästa för huden. Det är dock en hud som man ska vara mycket försiktig och varsam med!  

Varför får man Perioral dermatit? Det kan bero på flera saker men stress brukar kunna vara med på ett eller annat sätt. Det finns emotionell, känslomässig stress, men det kan också vara någon bakomliggande hormonobalans eller att du äter ngt du inte tål. Det också vara starka rengöringsprodukter, övertvättande, tuff peeling och olämplig hudvård,  makeup och steroider, hydrokortison invärtes eller utvärtes- vilket också innebär stress för huden. OBS om du felaktigt har använt hydrokortison för detta så måste den sättas ut mycket  försiktigt, annars  riskerar du att få en snabb försämring av din hud (exacerbation som det då kallas). En del tror att löddermedel SLS- ALS och flour kan vara triggers.  För mig så är mineral makeup en trigger och inte minst tvättmedel och sköljmedel, tål inte de starka som används av hotellen, tar alltid med mig eget örngott.

  • The dont´s: Undvik peeling; din hud måste bli i mycket bättre skick innan du kan peela bort eventuella hudflagnor. Ditt ph värde är ganska säkert stört (torr hud är basisk och den ska vara lätt syrlig) och mineral makeup gör huden mer basisk. Undvik också brun utan sol då huden blir torrare (pH värdet påverkas, se ovan) Var försiktig med rengöring, skummande rengöring brukar vara de mest aggressiva. Din kost påverkar också din hälsa och hud, det kan vara något du är överkänslig mot (gluten, mjölk mm), kolla upp det. Jag kan inte säga vad du är överkänslig mot förutom socker, det tål du inte! Jag tycker att Hannah på Naturligt Snygg har gjort en bra sammanfattning här och här.
  • The do´s : Den inre hudvården är viktig, det vill säga det du äter. Se till att få i dig bra med vätska gärna olika örtteer. Örter och kryddor är rika på antioxidanter och bland annat gurkmeja, ingefära, guggul, boswellia, lakritsrot (ingår i White Light)  mfl är rik på inflammationshämmande ämnen. Heller bär än frukt. Gärna bärpulver 🙂 Bra oljor fetter. Msm svavel är också något du försiktigt kan försöka och probiotika. Du kan även ha brist på zink och b-vitaminer. Tänk gärna på att välja naturligt färgrikmat. Se till att få vila och rörelse i lagom dos.

Så hur ska man nu ta hand om denna känsliga hud? Jag rekommenderar dig som har PD eller Rosacea att träffa en hudterapeut som har en helhetssyn på din hud och hälsa. Den enda ansiktsbehandlingen jag rekommenderar vid PD, akne och rosacea är lymfdränage enligt Dr Vodder. Ofta så har man även ett lymfatiskt problem, det brukar visa sig genom att du är lite svullen i ansiktet. Titta gärna på min video om hur man lägger en foundation, bara genom att göra så kan du minska svullnanden i ansiktet och förbättra ditt lymfflöde.

Nu till hudvården:

Ljummet vatten är alltid bäst, din hud har svårt att hantera både värme och kyla. Tvätta huden så lite som möjligt. Här är mina råd lite olika beroende på hur huden ser ut när jag kommer in i bilden. Jag ger två alternativ, ett där endast olja ingår i hudvården och sedan en med krämer.

  1. Antingen endast Alqvimias mandelolja som rengöring (vid en känslig hud är det ao att kvalitén är den bästa) och sedan Alqvimias mandelolja eller vetegroddsolja som hudvård. Vetegroddsolja om du har mycket röda ytliga blodkärl. Utökas så småningom med Alqvimias apelsinblomsvatten efter ca en månad.  Ibland är faktiskt det dessa oljor bara som behövs och jo gärna Nvey Ecos foundation som skydd. Kan kompletteras med Forte Night Evening Repair om du känner att din hud fortfarande känns torr efter 1-2 veckor.
  2. Men om din hud är en väldigt cirkulations känslig hud med mycket sveda och då kan Nvey Ecos rengöring för känslig hud och sedan Forte Night Repair Cream vara räddningen och då använder du endast dessa 2 i din hudvård.

Övriga tips: Nvey Ecos Delicat anskiktsmask är mycket skön för en känslig hud. Om du sitter mycket framför en dator så rekommenderar jag Nvey Ecos Mist Delicat  som kan sprayas även ovanpå makeup.

Observera att jag kan ha gett dig andra råd, det beror på att huden kan behöva olika hjälp vid olika tillfällen och jag tar hand om huden där den är. Som sagt titta gärna på min video om hur man kan lägga på foundation i lymfansritkning, makeup och ansiktsbehandling i ett 🙂 och du kan använda penseln utan att ha foundation på.

Lycka till med din hud <3

Massor med kramar Gabriela