Johannesörtolja,

Japp nu är jag i gång igen om berättar lite mer om oljor 🙂 !

Johannesört (Hypericum Perforatum) är en flerårig växt som växer spontant i öppna marker och obrukade områden. Denna växt har varit en av de mest kända läkeväxterna ända sedan antiken. Den skördas helst till midsommar, som är Johannes döparens dag, och det anses traditionellt vara då den är som mest kraftifull. Dess latinska namn Hypericum kommer ursprungligen från hyper=över och icum=bild, man hängde örten över sina helgonbilder för att skydda mot ont. Perforatum betyder perforerad; genomstucken med små hål, för att bladen ser ut att ha små hål när man håller den mot en ljus bakgrund. I själva verket är det små blåsor med eterisk olja som syns.

Johannesört är rik på tanniner som gör att omläggningar med ett avkok av denna växt är mycket användbart vid perifera cirkulationsrubbningar (åderbråck och hemorrojder), eftersom det har lugnande och avslappnande egenskaper. Utvärtes så är johannesört en effektiv anti-inflammatorisk olja. Den påskyndar läkning av sår och blåmärken, åderbråck och mindre brännskador. Johannesört olja är särskilt användbart för att regenerera vävnad skadas av överexponering av solen.

Det är bra att alltid ha Alqvimia St John’s Wort Oil hemma, för en mjuk massage medsols på magen vid magsmärtor och mensvärk; den används också för att behandla sår, brännskador, förkylning, ischias och reumatisk värk. Använd den inte i solen, då den gör huden mer ljuskänslig. Jag brukar också gärna använda den om någon av mina klienter har bältros, åderbrock eller värk.

Den är också en helt fantastisk cellförnyare som kan användas för att behandla ärr; då kan man gärna blanda den med 50% rosa mosqueta. Jag har nyss börjat behandla min yngsta dotters rygg. Hon hade flera gamla ärr där sedan en skada med en gungbräda. De är nu nästan helt borta och min dotter undrade ju förstås varför jag inte tagit hand om det tidigare när det var så enkelt … bagarens barn ni vet?

Det som mer är lite speciellt med Alqvimias johannesörtsolja är att det är en alkemistisk olja (ordet Alqvimia betyder just alkemi). Det handlar inte alltid om guld 😉 De följer de gamla metoderna som alkemisterna använde. Efter skörden vid det exakta astrologiska tillfället (när växten också har mest näring) så bereds johannesörten genom maceration, då den sänks ner i olivolja i solens och månens sken tills oljan får sin karateriska rubinröda färg. Man tar också vara på hela plantan så askan med alla mineralerna är också med. Växternas alkemi brukar kallas spagyrisk. Spagyriska blandningar har dubbla innehållet av aktiva ämnen jämfört med en vanlig tinktur (örtutdrag i alkohol) så det är en underbart kraftfull olja.